Kijk jij weleens door een andere lens?

Gepubliceerd op 24 april 2025 om 10:35

Als trainer én fotograaf heb ik geleerd hoe waardevol het is om van perspectief te wisselen. Achter mijn camera weet ik: de lens die je kiest, bepaalt wat je ziet – en misschien nog wel belangrijker – wat je níét ziet.

 

Gebruik je steeds dezelfde lens, dan zie je vooral wat je verwacht. Je herkent patronen, bevestigt je eigen aannames en denkt snel te weten wat er aan de hand is. Maar wat als je iets mist? Wat als je ongemerkt belangrijke details over het hoofd ziet, simpelweg omdat je er niet op gefocust bent?

 

Diezelfde les neem ik mee naar teams. Want ook daar kijken mensen vaak vanuit hun ‘vaste lens’.

De een focust op resultaten: zijn we op koers? De ander richt zich vooral op sfeer en onderlinge relaties. En weer een ander ziet processen en structuren als sleutel tot succes.

Allemaal waardevolle invalshoeken. Maar net als bij fotografie geldt ook hier: één lens geeft nooit het hele plaatje.

Sterke teams combineren perspectieven. Ze waarderen elkaars kijkrichtingen en benutten die juist om completer te zien. Zo ontstaat ruimte voor nuance, creativiteit en betere samenwerking. En – niet onbelangrijk – je ontdekt kansen die anders onder de radar blijven.

Welke lens gebruik jij (te vaak)?

Sta eens bewust stil bij jouw manier van kijken. Welke vragen stel je? Wat valt jou het eerst op in een teamoverleg of bij het analyseren van een situatie? Grote kans dat je een voorkeurslens hebt. Helemaal niet erg – maar wel waardevol om te weten.

En hoe zit dat in jouw team?

  • Wordt er vooral gekeken door de lens van actie en resultaat?

  • Of juist veel gevoelsmatig afgestemd, maar minder doelgericht?

  • Is er genoeg aandacht voor de ‘hoe-vraag’: het proces en de samenwerking onderweg?

Een uitnodiging aan jouw team

Neem de tijd om samen te onderzoeken welke lenzen jullie gebruiken – en welke mogelijk ontbreken. Misschien is er behoefte aan meer structuur, of juist meer aandacht voor het menselijke aspect. Door die lenzen naast elkaar te leggen, ontstaat er meer begrip én een rijker perspectief.

 

🔍 Reflectievragen voor jouw team:

  • Wat zien wij makkelijk, en wat missen we misschien?

  • Welke ‘vaste lenzen’ gebruiken we als team?

  • Welke nieuwe kijkwijze kan ons helpen om beter samen te werken?

De kracht van een goed team zit in het vermogen om anders te durven kijken. Niet om iemand z’n perspectief te vervangen, maar om samen completer te zien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.