Conflicten in teams zijn onvermijdelijk, maar hoe je ermee omgaat, bepaalt of ze een negatief of positief effect hebben op je team.
Conflicten kunnen op veel verschillende manieren ontstaan:
🔹 𝗩𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗪𝗲𝗿𝗸𝘀𝘁𝗶𝗷𝗹𝗲𝗻 In een team waarin sommige mensen gestructureerd zijn en anderen flexibel, kan dit leiden tot wrijving, vooral bij naderende deadlines.
🔹𝗢𝗻𝗱𝘂𝗶𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗩𝗲𝗿𝗮𝗻𝘁𝘄𝗼𝗼𝗿𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗵𝗲𝗱𝗲𝗻 Als rollen en verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn gedefinieerd, leidt dit tot spanningen en beschuldigingen.
🔹𝗚𝗲𝗯𝗿𝗲𝗸 𝗮𝗮𝗻 𝗖𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 Gebrek aan regelmatige en open communicatie kan leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en conflicten.
🔹 𝗣𝗲𝗿𝘀𝗼𝗼𝗻𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗕𝗼𝘁𝘀𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 Verschillende communicatie /gedragsstijlen kunnen misverstanden en wrok veroorzaken.
Het is niet de aanwezigheid van conflicten die een team breekt, maar hoe ermee om gegaan wordt. Hier zijn enkele strategieën om conflicten om te zetten in groeikansen en de cohesie binnen je team te verbeteren:
🔸𝗕𝗲𝘃𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗢𝗽𝗲𝗻 𝗖𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 Zorg voor een veilige omgeving waar iedereen vrij kan praten zonder angst voor gevolgen.
🔸𝗘𝗺𝗽𝗮𝘁𝗶𝘀𝗰𝗵 𝗟𝘂𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 Moedig teamleden aan om echt naar elkaar te luisteren en zich in elkaars situatie te verplaatsen. Luister om te begrijpen en niet om te reageren, iedereen heeft zijn eigen perceptie op situaties en ook al verschilt deze van jouw eigen beeld, het betekend niet dat de ander fout zit.
🔸𝗗𝘂𝗶𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗩𝗲𝗿𝘄𝗮𝗰𝗵𝘁𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗥𝗲𝗴𝗲𝗹𝘀 Zorg ervoor dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en welke gedragsregels gelden binnen het team. Dit kan helpen om veelvoorkomende bronnen van conflicten te elimineren voordat ze escaleren
🔸𝗧𝗿𝗮𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 Bied trainingen aan in conflictbeheersing, gedragsvoorkeuren en probleemoplossende vaardigheden. Dit geeft teamleden de tools om conflicten op een constructieve manier aan te pakken.
🔸𝗙𝗼𝗰𝘂𝘀 𝗼𝗽 𝗧𝗲𝗮𝗺𝗱𝗼𝗲𝗹𝗲𝗻 Herinner het team aan gemeenschappelijke doelen en hoe ieders bijdrage daaraan bijdraagt.
Conflicten binnen teams zijn onvermijdelijk, maar ze hoeven niet destructief te zijn. Door een cultuur van open communicatie, empathie en duidelijke verwachtingen te bevorderen, kun je conflicten omzetten in mogelijkheden voor groei en verbetering. Het is hoe je omgaat met conflicten dat echt het verschil maakt en zorgt voor een cohesief, effectief team.
Een teamcoach kan hierbij ook van onschatbare waarde zijn. Door een externe, objectieve blik te bieden, kan een teamcoach helpen bij het identificeren en aanpakken van onderliggende problemen die conflicten veroorzaken en de teamcohesie versterken.
Reactie plaatsen
Reacties